Innovatie in de wc

Je zit er elke dag op, zelfs meerdere keren. Het is niet altijd even leuk om schoon te maken. Maar een aantal innovaties van de laatste jaren hebben daar verandering in gebracht. Een kijkje in de toiletpot.

Nieuwe wc’s hebben heel wat voordelen tegenover modellen van enkele jaren geleden. Ze spoelen anders, worden minder snel vuil en zijn dus hygiënischer. En toch verbruiken ze minder water.

Als je je badkamer of toiletruime vernieuwt, krijgt één onderdeel doorgaans wat minder aandacht dan meer tot de verbeelding sprekende dingen als een inloopdouche, het kraanwerk en de tegeltjes: het toilet. Toch loont het vaak de moeite om je oude wc-pot(ten) door een nieuw model te vervangen.

Hangen of staan?

Vroeger stond de toiletpot per definitie op de grond, tegenwoordig is het hangtoilet de norm geworden. Een hangtoilet ziet er niet alleen eleganter uit, het is ook makkelijker om de wc-ruimte schoon te maken en onder de pot te reinigen. De spoelbak van vroeger is ook wijlen, vervangen door een inbouwreservoir in de muur. Heb je een erg klein kleinste kamertje? Kies dan voor een ruimtebesparend inbouwreservoir. Er bestaan modellen met een diepte van minder dan 8 cm.

Spoelrand

De wc-pot zelf heeft de laatste jaren ook een aantal evoluties doorgemaakt. Zo spoelen nieuwe wc’s heel anders dan oude. Drie innovaties, die je bij alle grote merken onder verschillende namen tegenkomt, zijn daarvoor verantwoordelijk: het verdwijnen van de spoelrand, het spoelen met een soort draaikolk en beter glazuur. Wel zo prettig dat je minder en minder met de wc-borstel aan de slag moet.

Traditionele wc’s hebben een spoelrand waardoor het water in de pot belandt. Helaas nogal moeilijk om helemaal schoon te maken, waardoor er kalk- en andere resten kunnen blijven hangen. Een eerste innovatie was de open spoelrand, potten met enkel een randje om het spatwater tegen te houden. En nu is er het spoelrandloze toilet. Zowel toiletten met een open spoelrand als randloze zijn veel hygiënischer en makkelijk schoon te maken.

Spoeltechniek

En dan is er de spoeltechniek zelf. Tegenwoordig is het al wervelspoeling, tornadospoeling of vortex wat de klok slaat. Het spoelgat zit nu in de rand van het toilet. Hierdoor wordt het water met een hoge snelheid de pot ingebracht. Zo’n toilet gebruikt minder water, maar spoelt toch krachtiger. Zo bespaar je maar liefst twee liter per spoelbeurt. Mooi meegenomen: deze toiletten maken opmerkelijk minder lawaai bij het doorspoelen. Tenslotte bieden toiletfabrikanten ook nog een (optionele) antibacteriële laag aan waardoor nog minder vuil in de pot blijft hangen.

Dit alles combineer je natuurlijk met een toiletbril met soft close, die niet met een harde knal neerkomt, maar juist zachtjes en geruisloos nederdaalt.

Douchetoilet

Terwijl ze in veel Aziatische landen de standaard zijn, blijft het douchetoilet bij ons een rariteit. Ook deze toiletten zijn ondertussen hangend, rimless en slim spoelend, maar ze bieden een extra: ze reinigen het onderlichaam met warm water en drogen het met lucht, zodat je geen of veel minder wc-papier hoeft te gebruiken. Dat maakt het toiletbezoek veel hygiënischer. De doorbraak van het douche- of bidettoilet in West-Europa gaat veel trager dan oorspronkelijk voorspeld. Wij vermoeden dat een andere nieuwigheid sneller zijn weg gaat vinden naar onze badkamers en wc’s: toiletpotten die niet wit zijn, maar in een of andere modekleur zijn uitgevoerd.