Je badkamer een wellnesspaleis, of mag het iets minder zijn?
Is je badkamer de ultieme ontspan- en verwenplek in huis waar je de stress van het drukke leven van je laat wegspoelen? Of dient ze eerder voor een snel wasje en plasje, en heb je dus geen behoefte aan al te veel toeters en bellen? Voor beide opvattingen valt wat te zeggen.
Wie graag naar programma’s als Blind Gekocht kijkt, zal het wellicht ook al zijn opgevallen: bijna altijd willen de kopers de oude badkamer eruit om ze te vervangen door een nieuwe. Vaak is ze inderdaad versleten en moet ze dus vernieuwd worden. Maar soms is ze best nog in goede staat, en kan ze na een opknapbeurt eigenlijk nog vele jaren mee. Alleen ziet ze er dan misschien wat gedateerd uit, maar wie maalt daarom? Het is tenslotte een ruimte waar we doorgaans maar kort passeren en geen uren doorbrengen. Of is er meer aan de hand?
Volwaardige leefruimte
Onze opvatting over badkamers, net als over keukens trouwens, is de laatste decennia fel veranderd. Van bijna louter utilitaire plekken zijn ze geëvolueerd naar echte leefruimtes die een volwaardig deel uitmaken van onze woning, en dus ook met erg veel zorg ingericht worden. Dat is enerzijds misschien vreemd, want de badkamer is bij uitstek de ruimte die het meest privé is, waar je dus het minst mee kunt uitpakken. Maar anderzijds is het ook een intieme plek waar we onszelf verzorgen en verwennen. En daarbij hoort geen kille, klinische sfeer.
Uitgepuurd
Moderne badkamers ogen vaak warm en luxueus. Inloopdouches met glanzende wanden lijken standaard, net als de oversized regendouchekop. Het water stroomt niet meer weg door een banaal putje, maar langs discrete gleuven aan de zijkant. De tijd van het wat gammele douchecabinetje ligt duidelijk ver achter ons. Bij de wastafels hetzelfde fenomeen: ze hebben een uitgepuurd design en geven de klassieke witte wasbak het nakijken. Het bad is dikwijls het absolute statement piece van de badkamer: je zou je bijna eerst even douchen voor je erin durft te gaan.
Warme sfeer
Voor het bijbehorende kraanwerk heb je niet alleen keuze uit chroom en inox, maar ook uit zwart, koper, brons, en een eindeloos gamma aan vormen en stijlen. Ontzettend mooi vaak, al ben je wellicht niet de eerste die zich afvraagt hoe je er water uit krijgt. Ook over de aankleding van de ruimte wordt nagedacht: de witte kleuren, harde materialen en het kille licht van de badkamers van toen hebben plaatsgemaakt voor een rijkgeschakeerd palet, zachte texturen en warme, indirecte sfeerverlichting. Kwestie van niet meteen in een acute depressie verzeilen als je ’s ochtends het licht aanknipt.
Wellness
En daar stopt het niet bij: onze badkamers zijn vaak echte wellnessruimtes geworden, met een sauna of infraroodcabine, dikke, zachte handdoeken, accessoires in natuurlijke materialen, en ingebouwde muziekboxen. Alles kan. Gespot in recente persberichten: een schuimstoombad dat je in een grote cabine bijna helemaal onderdompelt in heerlijk warm schuim, een enorme douchecabine voor meerdere personen die vanuit een ruimteschip midden in je badkamer lijkt te zijn geland, of een groot rond bad waar je met het hele gezin tegelijk in kunt.
Degelijk en betaalbaar
Genoeg gedroomd? Want het mag er dan wel allemaal prachtig uitzien, er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. En dat terwijl je voor een fractie van de kosten best een aardige badkamer kunt samenstellen. Wie wat uitkijkt, kan wastafels, kranen, douche en bad van goede kwaliteit vinden voor weinig geld. En met een dosis creativiteit kleed je de ruimte ook met een kleine portemonnee mooi aan. Wees overigens niet verlegen om aan de badkamerboer te laten weten dat je over een beperkt budget beschikt. Vaak zal hij graag met je meedenken om je toch een mooi voorstel te kunnen doen dat voor jou betaalbaar is.
Andere prioriteiten
Een degelijke, simpele badkamer, er valt behoorlijk wat voor te zeggen in tijden van torenhoge vastgoedprijzen en dito hypotheken. Nu het steeds duidelijker wordt dat we een flink tandje moeten bijsteken om onze woningen energiezuiniger te maken, kunnen we ons budget misschien beter vooral daarvoor reserveren. Een douche na een warme zomerdag of na het sporten kan tenslotte evenveel deugd doen in een zacht geprijsd hokje als in die state of the art cabine. En die wellness? Daarvoor trekken we dan maar af en toe naar het lokale saunacomplex.