Je gevel of muur kaleien is altijd mooi: alles wat je wou weten
Als je je gevel of tuinmuur wilt verfraaien, denk je wellicht eerst aan verf. Maar ook kaleien is een optie. Het is een oude en beproefde techniek, 100% duurzaam en heel mooi. Maar wat is kaleien precies? En kun je het zelf doen?
Je ziet het op oude tuinmuren en op nieuwbouwwoningen in pastorijstijl, maar net zo goed op strakke betonnen gevels: kalei, een gevelsysteem gebaseerd op kalk. Wat maakt kalei zo bijzonder? We vroegen het aan Michiel, winkelverantwoordelijke van Thiry Paints in Borgerhout en een expert in kaleien.
Wat is dat eigenlijk, kaleien?
Michiel: “Kaleien is een gevelsysteem gebaseerd op oude technieken. Het basisproduct bestaat uit hydraulische kalk en is volledig cementvrij. Kaleien wordt vaak gebruikt om oude gevelstenen dampopen af te werken, maar kan net zo goed voor nieuw metselwerk of op beton worden aangewend. Ook een oud tuinmuurtje krijgt met kalei in no-time een hele nieuwe frisse look. Kaleien zorgt voor een natuurlijk, mineraal, mat effect dat het metselwerk heel mooi laat uitkomen.”
Waar is kaleien het meest voor geschikt en waarvoor minder?
“Kaleien is een enorm veelzijdig procedé dat oorspronkelijk bedoeld is om buiten in te zetten. Maar het kan ook binnen worden aangewend. Kalei is het meest geschikt om aan te brengen op onbehandeld metselwerk of beton, of op eerder gekaleide muren. Essentieel is dat kalei dampopen is: wanneer de muur nat wordt door de regen, nemen de stenen water op. Maar opstijgend vocht vindt ook zonder problemen zijn weg naar buiten. Is een muur eerder al geverfd, dan kun je hem ook kaleien, als je een additief toevoegt. Maar om problemen te vermijden, raad ik aan om altijd eerst alle verf volledig te verwijderen.”
Kan ik zelf kaleien of doe ik beter beroep op een vakman?
“Dit is een product dat zowel geschikt is voor de doe-het-zelver als voor de vakman. Je ziet wel de hand van de plaatser in het eindresultaat, dus een professioneel gekaleide muur ziet er nog fraaier uit. Kalei is eenvoudig te gebruiken, op voorwaarde dat je de hoeveelheden nauwkeurig afmeet. Het is ook vrij zwaar werk. Een vakman is grote oppervlakken gewoon, voor particulieren raden we aan om grotere vlakken minstens met zijn tweeën aan te pakken. Dan kun je de drive erin houden en kan er altijd iemand nieuwe kalei aanmaken.”
Is kalei altijd witgrijs of zijn er kleuren mogelijk?
“Alle kleuren zijn mogelijk. De standaardkleur, naturel lichtgrijs, is perfect inzetbaar en wordt het meest verkocht. Het is ook het makkelijkst, want dan hoef je geen kleurpigment bij te voegen. Wil je kleur, dan zal je bij een zak van 25 kilogram kalei niet alleen 8 liter water maar ook een of meerdere potjes pigment van 400 gram moeten toevoegen, en bij de volgende batch exact evenveel omdat je anders kleurverschillen krijgt. Moeilijk is dat niet, je moet het wel nauwkeurig doen.”
Mijn gekaleide muur is niet helemaal egaal van kleur en lijkt soms iets donkerder te worden, is dat normaal?
“Dat is volstrekt normaal. Kalei heeft geen egale kleurtoon, de tint wordt bepaald door inzuiging en is onderhevig aan veel factoren. Zeker als er in de gevel of muur met recuperatiestenen is gewerkt, zal je een vlekkenpatroon zien. De graad van vochtigheid in de muur zorgt voor donkere en lichtere plekken. Deze verkleuring kun je desgewenst tegengaan met Kalei Protect.”
Is kaleien milieuvriendelijk?
“Absoluut, het product bestaat uitsluitend uit minerale en natuurlijke grondstoffen, lokaal verkregen. Dus ook met een beperkte ecologische voetafdruk vanwege transport. Duurzaamheid is een van de redenen die de populariteit van kaleien verklaart, al zijn esthetische redenen en dampdoorlatendheid zeker even doorslaggevend.”
Wat kost kaleien per vierkante meter?
“In principe breng je altijd twee lagen aan, meer kan ook, maar dat is in principe niet nodig. Je verbruikt gemiddeld 1,5 kilogram kalei per m² voor twee lagen. Dat brengt de kostprijs van het materiaal op ongeveer 9-12 euro/m² volledig afgewerkt, vergelijkbaar met de prijs van degelijke gevelverf, dus.”
Kan mijn Thiry Expert mij met een vakman in contact brengen?
“Zeker, wij hebben zowel particuliere als professionele klanten. Wij kunnen je snel in contact brengen met iemand die de nodige ervaring heeft met kaleien en waarvan we weten dat hij of zij kwaliteit levert.”
Wil je zelf je muren kaleien? Dat kan. Maar lees dan zeker eerst deze tips van Michiel.
- Voorbereiding: het halve werk
• Een absorberende, coherente ondergrond (blote baksteen, nieuw beton) is ideaal, andere kunnen problemen veroorzaken.
• Herstel verzande voegen en verwijder mos.
• Te veel wind en te veel zon bemoeilijken het werkproces. Stel de klus uit of bevochtig de muur eerst. - Kaleimengsel maken
• Gebruik de aangewezen hoeveelheid en weeg je water af, emmers zijn niet altijd even nauwkeurig.
• Meng het product met een mechanische mengstaaf en een stevige boormachine.
• Maak niet te veel aan: houd rekening met een maximale verwerkingstijd van 2 à 3 uur. - Kalei aanbrengen
• Aanbrengen in laagdiktes van 2 à 3 mm.
• Gebruik een blokborstel om het product aan te brengen.
• Een spalter (een platte kwast) of spons zorgen voor een andere look.