Let op de kleintjes: quick wins om je woning zuiniger en duurzamer te maken

Dat we goed moeten isoleren en tochtgaten en -kieren zo goed mogelijk moeten dichten, is intussen bekend. En ook dat we maar beter investeren in een zuinige verwarmingsinstallatie. Maar toch zien we nog vaak zaken over het hoofd die met relatief kleine ingrepen opgelost kunnen worden, en die wel degelijk een verschil kunnen maken.

Stel, je hebt goede ramen en deuren, of je hebt je vensters met tochtstrips zo goed als luchtdicht kunnen maken. En aan het tochtvrij maken van de voor- en tuindeur heb je extra aandacht besteed omdat er daar vaak de grootste openingen zijn waarlangs warmte ontsnapt. En nu dan maar tevreden achteroverleunen en je winst uittellen? Niet echt, want er zijn vaak nog wel een aantal plekken die aan onze aandacht ontsnappen.

Koele kelder

Idealiter is een kelder goed geventileerd, zodat alles er goed fris blijft en er minder kans is op vocht. Goed voor een kelder dus, maar je wilt niet dat die luchtstroom ook door je woonruimte passeert. Besteed dus zeker aandacht aan het isoleren en tochtvrij maken van de kelderdeur. En isoleer indien mogelijk ook het plafond van de kelder (voor minder warmte- en comfortverlies via de vloer in de ruimte erboven), en de muur en het plafond van de keldertrap die in contact staan met de woonruimte.

Zet ‘m op 60

Heb je een condensatieketel, dan kun je die zuiniger maken door de temperatuur te verlagen naar 60°C. Daarboven condenseert hij immers niet meer, en wordt hij eigenlijk een gewone ketel. Je woonruimte zal weliswaar trager opwarmen en de ketel zal langer moeten draaien, maar dan nog is het een pak zuiniger. Iemand vergeleek het ooit met een auto: 200 kilometer afleggen door één uur lang 200 kilometer per uur te rijden of twee uur lang 100 kilometer per uur, maakt wel degelijk een groot verschil in verbruik. Laat je ketel dus maar gezapig doorkachelen op een zo laag mogelijke temperatuur.

Zonwering

De duurzaamheid van een woning gaat lang niet alleen over warmte binnenhouden, maar in de zomer bijvoorbeeld ook over het omgekeerde: warmte zoveel mogelijk buitenhouden, zodat je geen of zo weinig mogelijk energieslurpende koeling moet gebruiken. Behalve met – alweer – isolatie, doe je dat het best door zonwering aan te brengen aan de buitenkant van de ramen. En daar zijn ook heel wat goedkope en makkelijk zelf toe te passen oplossingen voor.

Douchekop

En ten slotte is er nog het water. Om daar spaarzamer en dus duurzamer mee om te springen, kun je gemakkelijk zelf een regenton of een andere vorm van wateropvang aan je regenpijp koppelen. Dat water gebruiken om te poetsen of de tuin te sproeien kan zeker je waterfactuur ten goede komen. En combineren we water met energie, dan is ongetwijfeld de meest kostenefficiënte ingreep: de installatie van een waterbesparende douchekop. Hij bespaart je immers niet alleen water, maar ook de energie om dat water op te warmen.