Revolutionaire platdakbedekking helpt bij verduurzamen woningen in Vlaanderen
Futureproof bouwen en renoveren betekent onder andere kiezen voor circulair bouwen en regenwaterrecuperatie. We moeten er ook voor zorgen dat onze woningen en gemeenten klimaatrobuust zijn. De nieuwe witte platdakbedekking Leadax Roov helpt deze doelstellingen realiseren.
De klimaatverandering en de toenemende schaarste aan grondstoffen zetten de bouwsector aan tot het herdenken van producten. Circulair ontwerpen en produceren is een belangrijk deel van de oplossing. Want voor producten die kunnen worden hergebruikt, hebben we geen of veel minder nieuwe grondstoffen nodig. Innovatieve bouwproducten houden ook best rekening met onze steeds warmere zomers. En het is ook altijd mooi meegenomen als ze een oplossing bieden voor de waterschaarste waar veel delen van de wereld mee kampen.
De nieuwe dakbedekking Leadax Roov is niet alleen circulair, ze zorgt ook voor een vermindering van het hitte-eilandeffect én een vlotter hergebruik van regenwater.
Circulair bouwen
De toekomst van onze economie is circulair. In een circulaire economie worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt, idealiter zonder kwaliteitsverlies. Circulair produceren gaat een stap verder dan recyclen, dat in de praktijk vaak downcyclen is: hergebruik met verlies van kwaliteit. In het geval van Leadax Roov kunnen we daarentegen zelfs spreken van upcycling, want een afvalproduct vormt hier de grondstof voor een duurzame nieuwe dakbedekking.
Het gaat met name om PVB-folie, een afvalstroom uit de glasindustrie waarvan in Europa jaarlijks maar liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar is. Omdat Leadax Roov vervaardigd is uit afval, helpt het product de afvalberg verkleinen. En zoals het hoort voor een circulair product, is deze witte dakbedekking op het einde van zijn levensduur perfect te recycleren tot een nieuw dakmembraan.
Hitte-eilandeffect
Het product doet bovendien meer dan de afvalberg verkleinen. Door zijn witte kleur helpt het ook het hitte-eilandeffect in steden verminderen. We spreken van hitte-eilanden omdat het op hete dagen in steden nog een paar graden warmer is dan erbuiten. Dat komt omdat gebouwen en verharde delen overdag de zonnehitte absorberen en die ’s nachts uitstralen. Een wit dak reflecteert de zonnestralen en absorbeert minder hitte, waardoor het gebouw in kwestie minder opwarmt.
Regenwaterrecuperatie
Een ander aandachtspunt in het verduurzamen van gebouwen, is inzetten op regenwaterrecuperatie. Door regenwater te bufferen en te hergebruiken, is er minder druk op het rioolnet. En voor sommige toepassingen, zoals het doorspoelen van wc’s, is het eigenlijk zonde om kraantjeswater te gebruiken. Dankzij de witte folie waaruit Leadax Roov bestaat, blijft het afgevoerde regenwater mooi helder, wat het meteen geschikt maakt voor huishoudelijk gebruik.
Onafhankelijk gecertificeerd
Leadax Roov heeft een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk dan vergelijkbare oplossingen voor platte daken. We vermeldden al dat het een circulair product is, dat het positief bijdraagt tot het verminderen van het hitte-eilandeffect en dat het regenwaterrecuperatie vergemakkelijkt. Bovendien is er weinig energie nodig bij de productie. Het product heeft een lange levensduur en is makkelijk te verwerken. Volgens Nibe, een onafhankelijk keurmerk voor duurzame bouwproducten, behoort Leadax Roov tot de milieutechnische top en is het een duurzame keuze.