Sfeer creëren: buitenverlichting voor beginners én gevorderden
Buitenverlichting is meer dan het verlichte paadje naar het tuinhuis. Er zijn tal van mogelijkheden om met verlichting te spelen, en sfeer, diepte en functie te creëren. Om muren en structuren tot leven te wekken, om bomen, een kunstwerk of beplanting te accentueren, of om je veilig de weg te wijzen in het donker. De keuze aan tuinlampen, sokkellampen, pilaarverlichting en tuinspots is dan ook enorm. Maar hoe maak je de juiste keuze uit het enorme aanbod?
Soorten buitenverlichting
Net zoals binnen laat je voor de buitenruimte idealiter een lichtplan opmaken door een professional, met een duidelijke opdeling tussen functionele, sfeer- en accentverlichting. Zo lenen bepaalde armaturen zich beter om muren en structuren uit te lichten, terwijl andere vooral geschikt zijn om bomen en beplanting te accentueren of paden en gevels te verlichten. Dat kan zowel in de tuin als op het terras, een oprit of wandelpad, en in verschillende maten en hoogtes.
Tip: let op de lichtkleur en de intensiteit. Geel licht is warm en romantisch, wit licht is een stuk kouder. Vermijd te felle verlichting.
Van binnen naar buiten
Voor het designmerk Kreon zijn de buitenomgeving en architectuur van de woning onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dus aan te raden om dezelfde verlichtingsstijl aan te houden tussen de woning en buitenruimte. Vaak wordt er enkel gefocust op grote opvallende delen in de tuin, maar ook de verlichting van kleinere details kan de beleving van de buitenruimte vergroten. Zo vermijd je dat enkel een boom of object verlicht worden, en de rest van de tuin een gapende zwarte leegte is.
Visuele effecten
De tuin lijkt visueel een stuk groter met een achteraan geplaatst lichtpunt. Ook buitenverlichting langs paden zorgt voor dieptewerking. Door een opvallende struik, boom of bamboeplant te verlichten, ontstaan er mooie lichtaccenten. Idem voor een waterpartij of sculptuur, die extra tot hun recht komen met buitenverlichting. Bovendien creëer je zo een bijkomend ruimtelijk effect. En een gevoel van overzicht en veiligheid.
Zonne-energie: doen of niet doen?
Buitenverlichting op zonne-energie met ledlampen heeft als grote voordeel dat je geen bekabeling moet aanleggen. Ledlampen hebben weinig energie nodig om toch nog een relatief grote lichtopbrengst te geven, en zijn vaak veel kleiner dan traditionele lampen. Sommige experts hebben het niet zo begrepen op zonne-energie voor buitenverlichting, vanwege de weersafhankelijkheid en de beperkte opslagcapaciteit voor een stevige lichtintensiteit. Zonne-energie is volgens hen wel geschikt voor decoratieve verlichting, maar een verlichtingssysteem dat de buitenomgeving echt accentueert, heeft netstroom nodig voor voldoende vermogen.
Kabels en sensoren
Een nieuwe tuin of terras, maar nog geen budget voor buitenverlichting? Leg dan alvast de kabels en noteer de exacte ligging. Kijk waar functionele buitenverlichting nodig is, bijvoorbeeld bij de voor- en achterdeur, de garage of bergplaats. Traptreden en niveauverschillen in de bestrating ’s avonds verlichten voorkomt valpartijen. Buitenverlichting met een timer en bewegingssensoren is een effectief afschrikmiddel voor ongewenst bezoek. Niet alleen aan de voorkant van je huis, maar ook bij de deuren en ramen aan de achter- en zijkant van je woning.