Zuinig omspringen met water in het huishouden doe je zo
Hoe kunnen we thuis water besparen, zonder echt aan comfort in te boeten? Deze producten helpen het verbruik van drinkwater in en om het huis te verminderen, en je waterfactuur te verlagen.
De douche en het bad zijn goed voor een derde van ons huishoudelijk waterverbruik. Een douche is niet altijd zuiniger dan een bad. Vanaf tien minuten onder de douche ga je over de 150 liter water, even veel als een bad. Een zuinige douchekop installeren is vandaag dan ook een no-brainer, waardoor het waterdebiet zakt van 15 tot 6 liter per minuut. De boodschap: zelfs als douchekop nog niet versleten is, loont het om hem te vervangen door zo’n exemplaar.
Je kunt ook kiezen voor een Ecobooster, die wordt gemonteerd tussen de doucheslang en handdouche. Bij het openen van de douchekraan staat de Ecobooster-kraan op bespaarstand (11 liter per minuut). Door een simpele druk op de knop schakel je tijdelijk naar het comfort van een volle straal (20 liter per minuut ). Zodra je de kraan sluit, schakelt de Ecobooster automatisch weer naar de bespaarstand. Een mooie combinatie van waterbesparing en comfort.
Slim doorspoelen
Maar liefst een derde van ons totale waterverbruik spoelen we door de wc. Daar zit dus een groot besparingspotentieel, zeker als je nog een toilet hebt zonder dubbele spoeling (klein/groot). Reden genoeg om die oude bak te vervangen door een nieuwe. Die verbruikt tussen 3,5 en 7,5 liter voor een grote spoeling, en tussen 2 en 4 liter voor de kleine boodschap. Heel wat minder dan de 9 liter die anders in het riool verdwijnt.
Ook in de keuken is het een goede zaak om – net als in de badkamer – je oude keukenkranen te vervangen door nieuwe varianten met de inmiddels ingeburgerde opties zoals een ingebouwde spaarknop of weerstand om de maximale waterstroom uit de kraan te halen. Ook thermostatische en automatisch sluitende kranen zorgen voor minder waterverbruik. Lowtech tip voor wie daar geen geld of goesting voor heeft: was af met een teiltje in de spoelbak in plaats van de hele bak te vullen.
Reken op de regen
Met het opvangen van gratis regenwater kun je tot liefst 50 procent van het waterverbruik in je woning dekken. Er bestaan regenbakken in beton (in te graven) of in plastic, van 1.500 liter tot het maximaal toegelaten 10.000 liter. Laat je bijstaan door een professional, want elk contact tussen het waterleiding- en het regenwaternetwerk is verboden. De kost voor een volledige installatie schommelt tussen de 1.500 en 6.000 euro.
Duur? Een regenwaterinstallatie is een investering die je in 7 tot 10 jaar hebt terugverdiend, als je regenwater gebruikt om schoon te maken, de toiletten door te spoelen, de was te doen en op voorwaarde dat de oppervlakte van je dak minstens 150 m2 bedraagt. Heel wat gemeenten geven premies voor een regenwaterinstallatie. Vind je het toch te duur of te veel gedoe? Begin alvast met een ton onderaan de dakgoot. Het opgevangen water kun je gebruiken om het terras of de stoep schoon te maken, en de planten te begieten.
Zuinig met zwembadwater
In een zwembad gaat erg veel water, maar toch kun je ook hier maar beter zo efficiënt mogelijk met dit kostbare goedje omspringen. Zorg zeker voor een zwembadafdekking om de verdamping tegen te gaan. Bovendien helpt ze warmte te besparen, algengroei te verminderen en dus ook het gebruik van chemicaliën tot een minimum te beperken.