Zo geef je je woning de allure van een herenhuis

Een herenhuis, velen dromen ervan. Helaas is het niet iedereen gegeven om in zo’n huis te wonen. Je interieur, of enkele ruimtes ervan, de uitstraling geven van zo’n aristocratische woonst, dat is dan weer redelijk makkelijk te realiseren. Enkele tips.

Woon je in een oude (rij)woning of zelfs een arbeidershuis, dan is het vaak niet zo moeilijk om die (deels) de look en feel van een herenhuis te geven. De plafonds, ramen en deuren zijn immers vaak hoger dan in de gemiddelde hedendaagse woning, en er zijn soms ook nog mooie details, zoals mooie kroon- of deurlijsten die je – letterlijk – in de verf kunt zetten. Maar ook met de vele moderne(re) woningen lukt het om die een luxueuzere retro-uitstraling te geven. En er zijn zelfs appartementen in moderne woonblokken die je binnenin kan omtoveren tot een woonst van de negentiende-eeuwse beau monde.

Less is more

Een eerste tip om je woning een aristocratische uitstraling te geven, verrast misschien: wees spaarzaam met meubels. Een herenhuis heeft meestal ruimtes die groter zijn dan gemiddeld, of groter ogen door de hoge plafonds. Als je nu in een kleinere ruimte dezelfde soort meubels gaat zetten, zal die al gauw benepen aanvoelen, en dat is nu net het effect dat je niet wilt. Daarom: een zware eettafel kan, maar zonder de bijbehorende buffetkast, of omgekeerd.

Blikvanger

Zet er gewoon enkele lichtere, elegante stukken bij – een staande lamp, een rekje, klein tafeltje, mooi schilderij … – en je zwaardere meubel verstikt de ruimte niet, maar wordt juist een blikvanger. Hetzelfde geldt voor de zitruimte: een rijkelijke Louis XV-sofa of een luxueuze Chesterfield kan zeker, maar zorg er dan wel voor dat er niet te veel andere en/of minder zware meubels bij staan. Zet je ruimtes dus niet te vol, zodat je mooie stukken kunnen schitteren.

Spiegeltje spiegeltje

Bovendien is het altijd een goed idee om die ruimtes optisch te vergroten met spiegels. En wees daar niet te zuinig op: niets zegt meer ‘herenhuis’ dan statige spiegels. Je kunt ze gewoon nieuw kopen, maar je kunt ze ook zelf maken met antieke lijsten of van oude kleerkastspiegels. Een echte oude spiegel restaureren kan ook, maar liefst niet te veel. Online vind je zelfs video’s om nieuwe spiegels net die oude look te geven. Ook mooi: een (dubbele) spiegeldeur. Zelfs al gaat die nergens naartoe, ze creëert wel de illusie dat daarachter nog zo’n mooie ruimte ligt.

Ingelijst

Een eenvoudige manier om een herenhuisspiegel te maken, is gewoon een spiegelglas aan de muur of schouw hangen en daar rond wandlijsten aan te brengen. En nu je toch aan ‘wallscaping’ aan het doen bent: hou je vooral niet in. Breng ook kroonlijsten aan, rozetten voor lusters, ja zelfs lambriseringen en grote kaders op de muren, waarbinnen je bijvoorbeeld mooi behangpapier hangt of die je een andere kleur geeft. En waarom zou je een niet-gebruikte binnendeur op die manier ook niet omtoveren tot een stijlvolle nis?

Trompe-l’oeil

Moeilijk en duur allemaal? Dat valt nogal mee: al die ornamenten vind je tegenwoordig in kunststof, vaak nauwelijks van echt te onderscheiden. Hetzelfde geldt overigens voor de vloer: een prachtige tegelvloer in de gang of een glanzend parket met een ingewikkeld legpatroon in de woonruimte is voor de gemiddelde beurs vaak niet weggelegd. Maar de veel betaalbaardere vinyl- en laminaatvloeren imiteren ze steeds beter. Fake? Ja dat wel. Maar was dat ook niet net de essentie van de oude herenwoningen, dat ze met pleister- en schilderwerk een heerlijke illusie creëerden?

Vele stijlen

Misschien denk je bij herenhuisinrichting spontaan aan rijk gedecoreerde negentiende-eeuwse woningen, die vaak op hun beurt de mosterd waren gaan halen bij rococo- of barokke paleizen van de adel. Maar het mag ook minder overladen. Wie het wat minder zwaar wil, kan te rade gaan bij elegantere stijlen als de Engelse regency of de latere arts and crafts, of zich laten inspireren door de jaren 20. Nog rustiger en meer ingehouden is de manoirstijl, van de kleine adel op het Franse platteland, of de Zweedse gustaviaanse stijl. Er zijn dus tal van manieren om een herenhuissfeer in je woning te brengen. En leuk om uit te zoeken welke stijl je nu het meest aanspreekt.