Zo vind je een goede aannemer
Meer dan vier op de vijf Vlamingen voeren hun renovatie uit met een aannemer. Bij 52% van alle renovaties werken ze in tandem met hun aannemer, in 32% van de gevallen doet de aannemer al het werk. Maar waar moet je op letten om een goede en voor jou geschikte aannemer te vinden?
Verbouwen is een vak apart. Slechts 15% van de verbouwers uit het Grote Renovatieonderzoek van Onderdak.be gaven aan dat ze de volledige verbouwing zelf doen of met behulp van vrienden of familie.
Deze verbouw-het-zelvers vormen een kleine minderheid. Iets meer dan de helft van de verbouwers doet een stuk zelf en laat andere werken aan de aannemer over. Nog eens 32% vertrouwt volledig op zijn aannemer. Nuttig dus om dit bijzondere beroep even onder de loep te nemen. Wat zijn de voordelen, de valkuilen en wat zijn correcte verwachtingen?
Wat doet een aannemer?
Een aannemer leidt bouwprojecten van a tot z in goede banen. Hij/zij behoudt het totaaloverzicht, werkt de planning uit, volgt de werf op tot in de details. Hij zorgt ervoor dat de nodige materialen tijdig geleverd worden en dat de timing wordt gerespecteerd. Soms werkt hij zelf mee, vaak heeft hij personeel en meestal werkt hij met onderaannemers die specifieke vakkennis hebben, zoals bijvoorbeeld elektriciens of ventilatiespecialisten.
Sommige aannemers specialiseren zich in bepaalde niches, zoals renovaties of enkel dakwerken.
Hoe vind je een goede aannemer?
Als je werkt met een architect, heb je vaak een grotere kans om een goede aannemer te vinden. Ervaren architecten hebben immers al met verschillende aannemers samengewerkt en kunnen over het algemeen goed inschatten wie beter geschikt zou kunnen zijn voor welke klus. Bovendien blijft de architect gedurende het hele project een onafhankelijke partij die met de nodige technische bagage over de schouders van de aannemer meekijkt en meedenkt en het budget helpt bewaken. Zowel aannemer als architect zijn overigens verplicht om een verzekering af te sluiten voor hun tienjarige wettelijke aansprakelijkheid.
Werken zonder architect
Werk je niet met een architect, dan is het essentieel om goede referenties te verzamelen. Vrienden, buren, kennissen en familie kunnen je misschien vertellen over een goede en liefst ook recente ervaring met een bepaalde aannemer.
Kom je op deze of via een andere weg bij een aannemer, vraag hem dan zeker ook naar referenties van andere projecten: foto’s, een praatje met de bouwheer… Wie tevreden is over zijn aannemer, zal daar graag over vertellen.
Check ook of je architect financieel solide is. Je kunt op basis van zijn ondernemingsnummer nagaan of zijn bedrijf winst maakt of al jaren verlies draait. Via www.checkinhoudingsplicht.be kom je te weten of hij fiscale of sociale schulden heeft.
Goede afspraken
Veel staat of valt bij goede afspraken. Zeker bij een renovatie van je eigen woning (waar je mogelijk tijdens de werken blijft in wonen) is een duidelijke en realistische planning van het grootste belang. Wanneer beginnen de (voorbereidende) werken? Wanneer wordt het project opgeleverd? Leg dit alles in een contract vast.
Als je zelf bepaalde dingen wilt doen, is het belangrijk om daar duidelijkheid over te scheppen. Ga je zelf de afbraakwerken doen, en tegen wanneer zijn die afgerond? Ga je zelf de vloeren leggen, en kunt je dat zo regelen dat de werken er geen vertraging door oplopen?
Kosten
Hoe meer duidelijkheid er op voorhand bestaat over de kosten en de wijze van betaling, hoe minder discussies er achteraf zijn.
Werk je met een architect, dan maakt die een uitgebreid lastenboek waarin alle details zorgvuldig worden opgelijst, met een prijs waarmee de aannemer voor de aanvang van de werken akkoord kan gaan (of verder onderhandelen). Eventuele meerwerken worden dan na akkoord volgens bepaalde vooraf afgesproken bedragen uitgevoerd.
Werk je rechtstreeks met een aannemer, dan is het aangewezen om het ook zoveel mogelijk op deze manier aan te pakken, met een duidelijk overzicht van kosten en materialen. En wees gerust, bij een renovatie zullen er doorgaans wel onvoorziene meerkosten opduiken.
Voorschotten
Betaal ook geen te hoog voorschot. Je kunt een bescheiden bedrag betalen bij de ondertekening van het contract (wettelijk is maximaal 5% voorzien). Een voorschot bij aanvang werken tot 30% is niet onredelijk, omdat de aannemer anders materialen moet voorfinancieren. Betaal voorts in schijven, telkens pas nadat bepaalde werken zijn uitgevoerd. Dat is heel gebruikelijk en het geeft je een stok achter de deur als het project niet naar wens verloopt of vertraging oploopt. De laatste 25% betaal je na oplevering en goedkeuring van de werf.