Zwembad of zwemvijver: wat is het verschil en wat kost dat?

Niets zo fijn als een frisse duik nemen op een warme zomerse dag. Droom jij van een zwemvijver of een zwembad in eigen tuin? Welk budget moet je dan voorzien? Dit zijn de mogelijkheden én de prijsverschillen. Plus: een oplossing voor wie niet kan of wil kiezen.

Ideal Pool, fotograaf Hilde Verbeke

Opbouwzwembaden

Heb je weinig plaats en/of een beperkt budget, dan kan een opbouwzwembad een goede optie zijn. Meestal installeer je een opbouwzwembad volledig bovengronds, maar soms kun je het ook gedeeltelijk ingraven. Nog een voordeel: een opbouwzwembad kun je gemakkelijk terug afbreken en opbergen.

h2eau systems, fotograaf Toon Grobet

Wat kost me dat? Opbouwzwembaden zijn relatief goedkoop. Eentje met een buizenstructuur/frame koop je vanaf 500 euro. Grote opbouwzwembaden met bijbehorende filterinstallaties kosten al snel enkele duizenden euro’s.

Aqua-Art, fotograaf Hilde Verbeke

Monoblockzwembaden

Monoblockzwembaden zijn kant-en-klare zwembadkuipen die in één geheel worden geproduceerd en geplaatst. Omdat ze in één stuk vervoerd worden, zijn de afmetingen beperkt. De meeste monoblockzwembaden bestaan uit polypropyleen, vinylester of keramisch composiet. Een belangrijke troef is de snelle plaatsing. Na slechts één week is de zwembadpret gegarandeerd. Uiteraard zullen er eerst grondwerken in de tuin moeten gebeuren om de gietvorm in de put te plaatsen.

Tuinen Dhaenens, fotograaf Hilde Verbeke

Wat kost me dat? Voor een standaard monoblockzwembad van circa 4 op 10 meter betaal je gemakkelijk 45.000 euro, inclusief plaatsing. Die prijs kan nog oplopen als je kiest voor bijvoorbeeld extra zwembadverwarming, verlichting of een automatisch zwembadrolluik.

Bouwkundige zwembaden

Dit zwembadtype bestaat uit betonnen wanden die ter plaatste gemetst of gegoten worden. De binnenzijde kun je naar eigen wens verder laten afwerken met keramische tegels of mozaïek, natuursteen, pvc-liner, polyester enzovoort. De plaatsing is complexer dan bij een opbouwzwembad. Alle leidingen en buizen moeten ondergronds ingegraven worden. Voor de technische installatie heb je bovendien enkele vierkante meters nodig in een tuinhuis of poolhouse.

Wat kost me dat? Bouwkundige zwembaden worden op maat gebouwd: jij kiest zelf de lengte, breedte en diepte van het zwembad. Reken rond de 70.000 euro voor een basiszwembad. Ook de duizenden liters water en het onderhoud (zoals chloorinstallatie, zwembadrobot) vergen een behoorlijk budget. Voorzie 1.500 à 2.000 euro voor het jaarlijkse onderhoud, exclusief verwarmingskosten.

Natuurlijke zwemvijvers

Een zwemvijver is een ecologisch alternatief voor een zwembad. Zwemvijvers worden op volledig natuurlijke wijze gezuiverd door waterplanten, natuurlijke bacteriën en filtersystemen zoals lavasteen. Een zwemvijver bestaat vaak uit twee delen: enerzijds voor de beplanting en anderzijds om te zwemmen. Het is een natuurlijke biotoop waar heel wat planten en diertjes zich thuis voelen.

Wat kost me dat? Het prijskaartje van een zwemvijver ligt een stuk lager dan dat van een zwembad. De meeste zwemvijvers starten vanaf 35.000 euro en vragen verder weinig onderhoud (je hebt dus meer tijd om in je ligstoel te genieten). Ook het water van een zwemvijver kan verwarmd worden. Wil je extra besparen op energie, kies dan voor zonne-energie en/of een warmtepomp.

Biozwembaden

Twijfel je nog tussen een zwembad of zwemvijver? Een biozwembad is the best of both worlds. Een biozwembad heeft de looks en het comfort van een zwembad, maar dan wel met de zuiverheid van een zwemvijver. Zo wordt het water volledig biologisch gefilterd zonder chloor of andere chemicaliën.

Wat kost me dat? De aanleg en kostprijs van een biologisch zwembad zijn vergelijkbaar met die van een traditioneel zwembad. Voor een zwembad van 8 op 4 meter bedraagt de startprijs gemiddeld 55.000 euro. De prijzen zijn sterk afhankelijk van de esthetische voorkeuren. Biozwembaden zijn beschikbaar in alle vormen en maten: van strak afgelijnde vijvers tot organische vormen.

Copyrights: www.demooistezwembaden.be